1974 yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olmak olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacıyla kurulan bir devlet kurumudur. Merkezi Ankara olmakla birlikte kurucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. ÖSYM, Yükseköğretim Kurulu kararlarına veya ilgili mevzuat hükümlerine istinaden başta yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim görecek adayların puan sıralamasına göre tespiti veya yerleştirilmesi ile yükseköğretim kurumlarında atama veya yükselmelerde esas alınan sınavlar olmak üzere, ulusal ve uluslararası her türlü bilim, yetenek veya yabancı dil sınavları ile gerektiğinde yerleştirme işlemleri yaparak devletin kurumu olarak işlem yapar. Sınav sonuçlarını analiz ederek sonuçları kamuoyuna duyurarak ve sınav sonuçlarını ilgili kurum veya kuruluşlara basılı veya elektronik ortamda iletmek diğer görevleri arasında yer almaktadır.

ÖSYM Çağrı Merkezi

ÖSYM, 444 67 96 numaralı çağrı merkezi servisiyle sınavlardan önce ve sınavlardan sonra karşılaşılan sorunlara cevap olmak ve soruları yanıtlamak amacıyla hizmet vermektedir. ÖSYM, üniversiteye geçiş sınavları, kamu personeli seçme sınavları, tıpta uzmanlık sınavları, akademik personel ve lisansüstü eğitime giriş sınavları, yabancı dil sınavları, adli, hukuki ve devlet işlerinde görev alacak personel sınavlarını yürütürken binlerce kişinin hayatını etkileyeceği bu süreçte çağrı merkezleri sayesinde sorulara cevap olmaktadır. Sınav sonrasında karşılaştığınız problemler için süreç başlatabilir, sınav sonucunuzun tekrar değerlendirmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Giriş belgeniz, kimlik problemleriniz, adres bilgi değişikliği, fotoğraf değişikliği gibi işlemlerinizi www.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirebilir, herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda 444 67 96 numaralı çağrı merkeziyle iletişime geçebilirsiniz.

ÖSYM Vizyon

ÖSYM, ülkemizin ihtiyaçlarını gidermek ve toplumsal düzeni sağlamak amacıyla 1981 yılından itibaren senede yaklaşık olarak 50 sınav düzenleyen bir kurum haline dönüşmüştür. Ulusal ölçekte bakıldığında senede yaklaşık 10 milyon insanımız ÖSYM sınavlarına girmektedir. Uyguladığı sınavlarda geçerli, güvenilir ve adil ölçme, seçme ve yerleştirme yapan kurum olma misyonu ile yoluna devam etmektedir. Vizyon olarak “uluslararası standartlarda yürütülen bir sınav merkezi olmak” ilkesini benimseyerek hareket etmektedir.