Kurucusu Kiichiro  Toyoda olan Toyota 28 Ağustos 1937’de Japonya’da kurulmuştur. 2016 verilerine göre de dünyadaki en büyük otomotiv şirketi olmuştur. Toyoda Japonca bir kelimedir ve Türkçe karşılığı ‘’ bereketli pirinç tarlası’’dır. Ambleminde 3 tane elips bulunur ve Toyota’nın geleceğe yönelik kararlılığını belirtir. Peki bu 3 elips neyi ifade eder? İlk elips Toyota sahibini, ikincisi Toyota’yı, en büyük olan ve iki küçük elipsi çevreleyen ise Toyota teknolojisini, yeniliğin sınırsız olanaklarını ve yaratıcı ruhunu ifade eder. Otomobil üreticisi olarak bildiğimiz Toyota aslında sadece bu alanda sınırlı bir firma değil. Tekne, deniz motoru, istif araçları ve sanayi ekipmanları gibi birçok şey üretip satmaktadır. Hatta konut inşa etmenin yanı sıra yeni inşaat teknikleri de geliştirmektedirler.

Toyota Müşteri Hizmetleri

Toyota tarafından satılan tüm ürünlerin özelliklerini öğrenmek, Toyota Plazalar hakkında bilgi almak, görüş, öneri ve talepleriniz için 0212 354 0 354 numaralı hattı tuşlamanız yeterlidir. Başka aklınıza takılan bir şey olursa internet sitesinden iletişim bilgilerinizi girerek form doldurabilirsiniz. Toyota Hasar Destek Hattı için ise 0212 380 10 81 numaralı telefonu arayarak destek alabilirsiniz. Bu numaraya 7/24 ulaşabilirsiniz. Kaza sonrası yetkili kişi sizi en uygun şekilde yönlendirecektir. Toyota’nın özel destek hizmeti olan 7/24 ulaşabileceğiniz Toyota Asistanım’a 0212 233 31 45’i tuşlayarak ulaşabilirsiniz. Yol kenarı yardımı, araç çekme/kurtarma, oto kapı kilit, lastik değişimi, benzin bitmesi durumunda aracın çekilmesi, seyahate devam etmek için araç kiralama gibi hizmetleri vardır. Ayrıca kendi sitelerine girerek bayilere bakabilir kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

Toyota Vizyon

Toyota insanların en güvenli şekilde seyahat etmesini isteyen bir firmadır. Kalite ve sürekli gelişme tutkusu içindedirler. Dünyaya olan saygısıyla beklentilerden çok daha fazlasını yapmaya çalışıp insanlardan güzel tepkiler almayı hedefler. Ayrıca çevre dostu bir firmadır. Her firma gibi Toyota’nın de temel ilkeleri vardır. Görevlerine bağlı olarak şirketin ve insanların iyiliğine katkıda bulunurlar. Hep çalışkan, yaratıcı, pratik, saygılı ve samimi olmakla birlikte ciddiyetsizlikten de uzak dururlar. Son olarak da şükran duymayı unutmazlar.